Summa innoveert en automatiseert magazijn

Magazijnen en distributiecentra zitten tegenwoordig vol met slimme toepassingen. Veel organisaties hebben de afgelopen jaren een automatiseringsslag doorgevoerd en laten processen tegenwoordig (deels) zonder menselijke tussenkomst verlopen. Ook robotisering is volop in ontwikkeling en zal binnenkort eerder regel zijn dan uitzondering.

Leren in een zo realistisch mogelijke setting

Hoog tijd voor Summa Transport & Logistiek om de handen uit de mouwen te steken. De onderwijs-instelling, gevestigd aan de Furkapas in Eindhoven, beschikt namelijk over een eigen magazijn waarin praktijksituaties worden nagebootst. Producten opslaan, orders pikken en verwerken, in een zo realistisch mogelijke setting worden studenten klaargestoomd voor het werkveld.

Summa automatiseert magazijn


“Orders pikken met een papieren pakbon? Natuurlijk gebeurt dat nog en leren onze studenten dit. Echter, steeds vaker wijst een smartphone de weg of wordt het pakketje door een drone of robot gepikt. Het is belangrijk dat studenten ook hiermee leren werken”, vertelt Arno Goedhart, Directeur van Summa Transport & Logistiek. Het magazijn wordt daarom gedeeltelijk geautomatiseerd.

Situatie sterk gelieerd aan de werkelijkheid


“Wij zijn een onderwijsinstelling en hebben niet de budgetten om een warehouse te bouwen gelijk aan dat van Coolblue. Ons magazijn zal zo’n 10% van de toepassingen bevatten die door dergelijke organisaties worden ingezet. We zullen dus lang niet alles automatiseren. Dat hoeft ook niet, zolang onze studenten maar kunnen oefenen in een situatie die sterk gelieerd is aan de werkelijkheid”, aldus Goedhart.

Warehouse managementsysteem in de cloud


Een mooi voorbeeld van een automatiseringsslag doorgevoerd door Summa is de implementatie van het warehouse managementsysteem (WMS) Warehouse Online. Dit WMS draait volledig in de cloud en kan vanuit een smartphone beheerd worden. Studenten downloaden de app op hun smartphone en beheren alle logistieke processen vervolgens online. De orderverwerking is hiermee deels geautomatiseerd. Orders komen eenvoudig via de app binnen en worden vanuit daar afgehandeld.

Verbinding zoeken met het bedrijfsleven


Met het (deels) automatiseren van het magazijn laat Summa zien mee te gaan met de tijd. De onderwijsinstelling vindt het belangrijk continu de verbinding met het bedrijfsleven te blijven zoeken en haar curriculum hierop aan te passen. Vanzelfsprekend hebben de huidige ontwikkelingen op het gebied van automatisering direct invloed op benodigde competenties van magazijnmedewerkers. Voor de transport- en logistieksector is het van groot belang dat onderwijsinstellingen zoals Summa met de sector meebewegen.