Van vmbo naar mbo via een doorlopende leerlijn

vmbo

Er is een groot tekort aan krachten in de regionale transport- en logistieksector. Om meer studenten te laten instromen in de logistieke opleidingen van het Summa College, zet docent Ivo Verhoeven zich in voor het creëren van een doorlopende leerlijn. Het doel? De doorstroom tussen het vmbo en de logistieke vervolgopleidingen van het Summa College verbeteren. Wij spraken met Ivo over de ontwikkelingen op dit vlak.

Doorlopende leerlijn
Veel vmbo-scholen bieden een keuzedeel logistiek aan, maar er is nog veel winst te behalen op het vlak van de verbinding tussen het vmbo en mbo. “Vmbo-leerlingen denken bij ‘transport en logistiek’ nog voornamelijk aan vrachtwagens, magazijnen en dozen. Natuurlijk zijn dit onderdelen van de sector, maar zeker in de Brainport-regio is het vakgebied veel breder en uitdagender dan dat. Wanneer studenten bij ons starten krijgt ‘transport en logistiek’ een bredere betekenis en laten we zien dat het een hele leuke sector is om in te werken.”

Interactieve workshops
Met behulp van interactieve workshops wil Ivo de banden tussen het vmbo versterken en meer scholieren voor de transport- en logistieksector laten kiezen. Studenten en docenten van Olympia en het Stedelijk College in Eindhoven namen inmiddels deel aan de logistiek sessie ‘Logistiek met LEGO’, waarin zij met behulp van LEGO-steentjes het logistieke proces rondom het bouwen van een huis vormgaven. 

Logistiek met LEGO
Ivo: “In groepjes gaan leerlingen nadenken over het productieproces, de planning en de opslag van materialen. Door dit met LEGO te visualiseren maken ze op een interactieve manier kennis met de dynamiek van de logistiek.” De reacties van leerlingen en docenten zijn positief. “Het denken in processen is in de transport en logistiek erg belangrijk. Dit komt in deze workshop goed naar voren en spreekt leerlingen én docenten aan”, aldus Ivo.

Magazijn carrousel
Door workshops als deze voor vmbo-scholen te verzorgen, ontdekken leerlingen wat een baan in de transport & logistiek behelst. Op dit moment wordt er door Ivo en collega’s hard gewerkt aan een nieuwe workshop voor vmbo-scholieren. In het magazijn van het Summa College wordt namelijk een zogenaamde magazijn carrousel ontwikkeld, waarin leerlingen, studenten en docenten de handen uit de mouwen kunnen steken en kennis kunnen maken met alle facetten van de transport en logistiek.

Kwalificatiedossiers op elkaar aan laten sluiten
Ivo’s lange termijndoelstelling is de kwalificatiedossiers van vmbo-opleidingen met een keuzedeel logistiek, nog beter aan te laten sluiten bij de vervolgopleidingen van Summa. “Een kwalificatiedossier bevat de eisen waaraan een leerling of student moet voldoen om zijn of haar diploma te halen. Wanneer de diplomaeisen van het vmbo goed aansluiten op de starteisen van het mbo, kunnen leerlingen prettiger doorstromen. Ik zou het mooi vinden als vmbo scholen in de toekomst bij ons in het magazijn hun logistieke toetsen komen afnemen. Dan zijn leerlingen in een echt magazijn en hoeven situaties niet ‘geknutseld’ in een klaslokaal plaats te vinden.”

Ook kennismaken met de Transport & Logistiek?
Wilt u uw leerlingen kennis laten maken met transport & logistiek en de doorstroom tussen het vmbo en mbo verbeteren? U bent van harte welkom voor een interactieve workshop op onze locatie aan de Furkapas. Daarnaast behoort ook een workshop bij u op locatie tot de mogelijkheden. Heeft u interesse? Laat het weten door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met u op.