Webinar ‘Robotisering in de Logistiek’ succesvol

Op woensdag 18 november vond het eerste webinar vanuit het Supply Chain Platform Zuidoost-Brabant plaats: Robotisering in de Logistiek. Na diverse fysieke evenementen te hebben georganiseerd in het Huis van de logistiek, vroeg de huidige situatie rondom de coronapandemie om een digitaal vervolg op deze samenkomsten. Het webinar was een groot succes.

MKB moet eerste stappen gaan zetten op vlak van robotica
Een viertal sprekers geven de webinar vorm. Thijs Dorssers van Holland Robotics bijt de spits af met een presentatie over de toekomst van robotica, trends en kansen voor de logistiek. Hij begint zijn verhaal met een duidelijke boodschap: “we moeten aan de slag met robotica, anders gaan we mijlenver achterlopen.” Dat geldt niet alleen voor de grote partijen, ook MKB-organisaties moeten de eerste stappen gaan zetten.

Robots gaan ons helpen, niet onze banen afpakken
Uitdagingen? Die zijn er natuurlijk voldoende. “Veel mensen zijn verbaasd over hetgeen robots nu al kunnen. Maar vrijwel alles is nu nog handmatig door mensen geprogrammeerd. Zaken zoals kunstmatige intelligentie, machine learning en deep learning zullen er binnen aanzienlijke tijd voor zorgen dat onze robots zelf keuzes kunnen gaan maken.” Beangstigend? Volgens Dorssers niet. “We komen nu al handjes tekort. Robots gaan ons helpen, niet onze banen afpakken.”

Cobot: collaboratieve robot
Het stokje wordt overgenomen door Toine van der Sanden en Kwaku Kyei van FLOS, totaalleverancier van technische componenten. In de maakindustrie zijn robots natuurlijk al jaren aan de orde van de dag, maar bij FLOS hebben ze nu ook voor het verzorgen van (sub)assemblages een gerobotiseerde oplossing gevonden. De Eindhovense onderneming maakt gebruik van een cobot; een collaboratieve robot die samenwerkt met de mens.

Efficiëntieslag op assemblageafdeling
Met behulp van de cobot heeft FLOS een enorme efficiëntieslag kunnen maken. Het grote voordeel van een cobot is dat hij flexibel is en redelijk eenvoudig te programmeren. Ideaal voor organisaties die uiteenlopende (assemblage)opdrachten verzorgen. De presentatie van FLOS brengt op een goede manier aan het licht dat robots - of in dit geval cobots - zeer kansrijk zijn om processen te optimaliseren zonder de foutmarge te verhogen.

Robotisering, flexibilisering en schaalbaarheid
Een organisatie waarbinnen al veel ervaring op het vlak van robotisering aanwezig is, is Vanderlande. Lotte de Koning en Gijs Barteket vertellen tijdens het webinar over de toepassing van autonome voertuigen voor het baggage transport op vliegvelden. Barteket: “Momenteel wordt de baggage op veel vliegvelden verzorgd door een doolhof van transportbanden. Dergelijke systemen moeten groot genoeg zijn om baggage in de piek-weken van het jaar af te handelen. Dat is eigenlijk vreemd, want tijdens andere weken wordt het systeem niet volledig benut. Een systeem met autonome voertuigen is veel flexibeler en eenvoudig schaalbaar.”

Een koffer die autonoom naar het vliegveld rijdt
Maar ook Vanderlande heeft op het gebied van automatisering en robotisering nog dromen. Ook hier geldt: er is al veel mogelijk, maar hoe gaaf is het als een koffer in de toekomst volledig autonoom naar het vliegtuig ‘rijdt’? De voorbereidingen voor deze toekomstdroom zijn al getroffen en zullen snel het levenslicht zien.

Innoveren en leren van elkaar, in een open setting
Het webinar wordt afgesloten door Roland van de Kerkhof van Logistics Community Brabant (LCB). Samenwerken is op het gebied van innovatie - waar robotisering natuurlijk onder valt - essentieel. Met diverse initiatieven verbindt LCB het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid met elkaar. Het idee is samen te innoveren en te leren van elkaar, in een open setting. Zo faciliteert LCB momenteel een project waarbij organisaties kunnen testen met een robot op de werkvloer. Puur om deelnemers te laten ontdekken wat robots op de werkvloer kunnen betekenen en zo samen de eerste stap te zetten op het gebied van robotisering.

Blijf naar de toekomst kijken
Het duizelt de deelnemers inmiddels van alle informatie, kansen en mogelijkheden. De digitale setting belet de deelnemers niet om na te praten, te discussiëren over de presentaties en de opties voor robotisering in de toekomst. Het is belangrijk niet stil te staan, maar naar de toekomst te blijven kijken. Natuurlijk hopen we na de coronapandemie weer fysiek bijeen te kunnen komen, maar dit webinar was in ieder geval een groot succes.