Studenten onderzoeken mogelijkheid eigen sorteercentrum voor Stichting Babyspullen

IMG 1197 sanneR

De studenten van Summa Transport & Logistiek onderzoeken de mogelijkheden voor een eigen ‘sorteer hub’ voor Stichting Babyspullen. Deze stichting heeft als doel de effecten van armoede op baby’s en jonge kinderen te verminderen en zamelt hiervoor (gebruikte) babyspullen in om er startpakketten van te maken. Deze pakketten verstrekken ze gratis aan ouders die het financieel moeilijk hebben.

Sorteercapaciteit wordt problematisch door corona
Via zo’n 200 afleverpunten door heel Nederland worden babyspullen verzameld. Kleding, babyfoons en slaapzakjes; alles om een baby een vliegende start te geven mag worden ingeleverd. Door de coronacrisis hebben veel mensen afgelopen maanden besloten hun zolder op te ruimen. Het aantal gedoneerde artikelen nam dan ook een flinke vlucht. Daartegenover werd de inzet van vrijwilligers beperkt en ook verminderd.

Druk op goederenstroom verminderen
Jeff van Hek, werkzaam bij WMS-leverancier Realtime Solutions en nauw betrokken bij Summa Transport & Logistiek, benaderde Marjolijn Hermus, oprichter van Stichting Babyspullen met het voorstel studenten een eigen operationeel sorteercentrum op te laten zetten. Het Summa College beschikt over een eigen magazijn waarmee ze de stichting van dienst kunnen zijn, en daarnaast is een dergelijke opdracht ideaal om studenten te laten proeven van de praktijk.

Fase 1: ontwikkelen plan van aanpakart3 2
Het enthousiasme van beide partijen was groot en de opdracht al snel in kannen en kruiken. De challenge, zoals de opdracht wordt genoemd, zal opgepakt worden door eerstejaars studenten van de opleiding Manager Transport & Logistiek. De eerste fase van het project is inmiddels van start gegaan: het ontwikkelen van een plan van aanpak.

Ietwat huiverig zetten studenten momenteel de eerste stappen om tot een goed projectplan te komen. Ze worden direct in het diepe gegooid: er staat een online interview met de opdrachtgever op het programma. Studenten stellen vragen aan Elisabeth, verantwoordelijk voor de sortering, en achterhalen welk probleem ze voor de Stichting moeten gaan oplossen.

art3 3De opdracht wordt concreet
Een week later wordt de eerste lading babyspullen geleverd in het magazijn van het Summa College. De studenten mogen ondanks de coronacisis een kijkje komen nemen in het magazijn, waar een enorme hoeveelheid babyspullen verpakt in plastic zakken op ze ligt te wachten. “Het wordt nu echt concreet”, vertelt studente Britt Meles. “We moeten nu zelf bepalen hoe we een logistiek proces gaan opzetten”. Medestudent Luuk van Nuland vult aan: “Het zou wel heel vet zijn als we het kunnen oplossen!”

Ook de docenten van het Summa College zien dat de opdracht in de smaak valt. “Een opdracht voor een echte organisatie motiveert studenten. In plaats van op papier een logistiek proces uit te werken voor een fictieve organisatie, werken ze met een echte opdrachtgever en kunnen ze daadwerkelijk echte artikelen in hun handen houden”, vertelt docent Jaap Vos. “Daarnaast is dit ook uit maatschappelijk oogpunt een mooie kennismaking en proeven ze van het maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Hoe nu verder
Het plan van aanpak is dus volop in ontwikkeling. Na het afronden van het projectplan zullen de studenten aan de slag gaan met het inrichten van een sorteer hub pilot. De babyspullen zullen dan ook daadwerkelijk gedurende 9 weken door studenten gesorteerd worden waarbij mogelijke optimalisatieslagen nauwkeurig moeten worden onderbouwd en uitgetest. Na de pilot, de laatste 9 weken voor aankomende zomervakantie, zullen de studenten de pilotresultaten moeten verwerken in een advies gebaseerd op de onderzoeksvraag; Is het mogelijk om een operationele sorteerhub voor Stichting babyspullen in te richten?

Het advies wordt nog voor de zomervakantie door de studenten aan de directie van Stichting babyspullen en de directie van het Summa College gepresenteerd.  In de loop van 2021 lees je op deze site wat de vorderingen zijn van dit baanbrekende onderzoek.

Ook een praktijkopdracht voorleggen aan onze studenten? Dat kan! Stuur een mailtje naar Jaap Vos en hij bespreekt samen met jouw de mogelijkheden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..