'Duurzaam’ sleutelwoord in samenwerking met Vanderlande

Jos Clee, docent Transport & Logistiek aan het Summa College in Eindhoven, vertelt over de duurzame samenwerking die is ontstaan tussen de onderwijsinstelling en automatiseringsreus Vanderlande: “Geen ‘big bang’, maar een samenwerking waarbij we stap voor stap duurzaam integreren.”  vanderlande

Kennisinfrastructuur opbouwen
In 2018 kreeg Summa Transport & Logistiek groen licht voor het Regionaal Investeringsfonds (RIF). Met de gelden uit het fonds wordt de relatie met het bedrijfsleven geïntensiveerd. Het doel is om hiermee een goede kennisinfrastructuur te realiseren met als resultaat: een adequaat aanbod van opleidingen die voor de studenten een duurzame inzetbaarheid garanderen.

Input vanuit het bedrijfsleven is hiervoor essentieel. De transport- en logistieksector groeit immers snel. Er is een groot tekort aan goed opgeleid personeel en behoeftes van werkgevers veranderen in een rap tempo. “Om bij te blijven moeten wij weten wat er speelt bij organisaties. Zo kunnen wij ons onderwijs op de wensen uit de markt blijven afstemmen”, aldus Clee.

Samenwerkingen moeten vaste vorm gaan aannemen
Het regionaal investeringsfonds is toegekend voor een periode van 4 jaar. Clee: “Na het aflopen van het RIF-traject moet er een kennisinfrastructuur staan waar wij als onderwijsorganisatie op kunnen bouwen. Het is essentieel dat de samenwerkingen die wij afgelopen jaren zijn aangegaan, nu een vaste vorm gaat aannemen”.

Ideale modus operandi met Vanderlande
“Met Vanderlande hebben we afgelopen jaren een duurzame relatie opgebouwd. Daar zijn we erg trots op”,
vertelt Clee. “Vanderlande wilde graag participeren in het RIF-traject en was al in een vroeg stadium betrokken. Het was in het begin zoeken naar een samenwerkingsvorm die voor beide partijen interessant was. Inmiddels hebben we de ideale modus operandi gevonden.”

Vast aanspreekpunt
De afdeling Transport & Logistiek heeft een vaste contactpersoon bij Vanderlande. “Harry Sliepen van de afdeling Technology Promotion is mijn vaste aanspreekpunt. Met hem kan ik heel concreet bespreken waar wij als onderwijsinstelling behoefte aan hebben. Met mijn verzoeken gaat hij vervolgens de organisatie in om de juiste contactpersoon te vinden die mij op dat vlak verder kan helpen.”

Kennismaking met de Lean-methodiek op locatie
Zo werd de Summa docent onlangs gekoppeld aan Raymond Idink (Group Leader Manufacturing) en Patrick van der Sluijs (Supervisor Assembly). Zij hebben derdejaars studenten van de opleiding Manager Transport & Logistiek kennis laten maken met de Lean-methodiek en het Toyota Production System. “Op locatie bij Vanderlande werd een 5S-simulatie verzorgd en als afsluiting kregen we een rondleiding door het indrukwekkende innovatiecentrum. Het enthousiasme van de Vanderlande medewerkers, hun uitleg over de stage- en carrièremogelijkheden en frisse kijk op het werkgeverschap, is zeer inspirerend voor onze studenten.”

Stap voor stap verduurzamen
“Het mooie aan deze samenwerking is dat het niet enkel bij één topdag blijft. Een zelfde topdag staat namelijk ook al in de agenda voor de derdejaars van aankomend jaar. Daarnaast werken we momenteel hard aan een excellentieprogramma waarbij we een aantal topstudenten de mogelijkheid willen geven af te studeren bij Vanderlande. Op deze manier verduurzamen we de samenwerking stap voor stap”
, vertelt Clee.

Wil jij duurzaam profiteren van de kracht van studenten? Graag een bijdrage leveren aan het onderwijs binnen de transport en logistiek? Stuur gerust vrijblijvend een e-mail naar Jos Clee: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.