Van Vakantie Management Systeem, naar Transport Management Systeem

Het Summa College in Eindhoven laat eerstejaars studenten van de opleiding Manager Transport & Logistiek op een unieke manier kennismaken met een Transport Management Systemen (TMS). In samenwerking met softwareontwikkelaar TANS (ook uit de lichtstad), ontwikkelde de onderwijsinstellingmanagementsysteem een Vakantie Management Systeem.

TMS: voor efficiënte bedrijfsprocessen
Het TMS van TANS helpt logistieke organisaties met het zo efficiënt mogelijk inrichten van hun bedrijfsprocessen. ­­Het systeem zorgt er onder meer voor dat het juiste type vrachtwagen beschikbaar is voor de lading en dat de chauffeurs de lading direct kunnen lossen bij aankomst op de afleverlocatie.

Joost van der Schoot, docent van het Summa College: “Er zijn tal van facetten om rekening mee te houden wil je spullen van A naar B vervoeren. Het is voor eerstejaars studenten nog lastig zich hier een voorstelling van te maken. Zij moeten de sector - en alle wetten, regels en gebruiken die bij de transport en logistiek horen - nog leren kennen.”

Ontstaan van het Vakantie Management Systeem
Iets waar veel studenten wel ervaring mee hebben, is op vakantie gaan. Van der Schoot: “Op vakantie gaan is in feite een logistieke operatie. Ga je met de auto of met het vliegtuig naar je vakantie bestemming? Hoe laat kun je op de accommodatie aankomen? Zijn alle benodigde documenten zoals tickets en je paspoort op orde? Op vakantie gaan is iets wat iedereen kent. Vanuit daar is het idee voor een Vakantie Management Systeem ontstaan.”

Bewustzijn creëren op een leuke en begrijpelijke manier
Met behulp van het Vakantie Management Systeem, lukt het om op een leuke en begrijpelijke manier uit te leggen wat een Transport Management Systeem doet. “In de les gaan studenten aan de slag met het plannen van een vakantie. De eerste stappen zijn vaak snel gezet. Het transportmiddel en de eindlocatie worden bepaald en ook aan de paspoorten is vaak gedacht”, aldus Van der Schoot.

“De uitdaging zit hem voornamelijk in de stap die volgt. Want van wie is de auto die wordt gebruikt voor de vakantietrip? Wie mogen daar allemaal in rijden? En wat gebeurt er als je onderweg stukken krijgt? Bij veel studenten beginnen de kwartjes dan te vallen. Zij realiseren zich dat het er in de transport en logistiek net zo aan toe gaat. Er komt veel bij kijken. Op deze manier ontstaat er bewustzijn.”

Investering in de toekomst
Ook René Knapen van TANS is enthousiast over de samenwerking. “Deze studenten zijn de toekomstig managers in de transport en logistiek. Wij zijn blij dat wij op deze manier een bijdrage kunnen leveren een het onderwijs van deze specialisten en hen tegelijkertijd kennis kunnen laten maken met ons systeem.”

Meer weten over het Vakantie Management Systeem dat in de lessen van het Summa College wordt ingezet? Neem contact op met Joost van der Schoot via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..