BOL of BBL?

De leerroutes BOL en BBL leiden tot hetzelfde diploma, maar steken aanzienlijk anders in elkaar. Bij de beroeps opleidende leerweg (BOL) ga je 5 dagen in de week naar school en loop je stage, terwijl de beroeps begeleidende leerweg (BBL) bestaat uit een combinatie tussen werken en leren. Martin Haas, bolbbldocent bij Summa Transport & Logistiek, bespreekt de voordelen van beide leerroutes en nodigt je van harte uit kennis te komen maken.

Transport & Logistiek: een aantrekkelijk vakgebied
“Er is een enorm tekort aan logistieke krachten”,
vertelt Haas. “De technologische ontwikkelingen in de Transport en Logistiek volgen elkaar in een rap tempo op. Toch merk ik dat veel jonge mensen zich nog niet aangetrokken voelen tot de sector. Dat is jammer, want het is een heel uitdagend vakgebied. Daarnaast zijn er heel veel kansen om door te groeien.”

Kies je voor een BOL-opleiding, dan ga je vijf dagen in de week naar school. Deze leerroute is meer theoretisch georiënteerd. Je maakt kennis met de praktijk middels stages. Bij een BBL-opleiding ga je één dag in de week naar school en werk je vier dagen per week bij een organisatie. Deze opleiding is daardoor meer praktisch georiënteerd.

Je inkomen behouden, én je diploma halen
Natuurlijk is het fijn om middels fulltime opleiding (BOL) klaargestoomd te worden voor het vak. Toch is dit niet voor iedereen mogelijk. “Studenten die al wat ouder zijn, een gezin hebben en zaken zoals woonlasten moeten dragen, kunnen niet zomaar fulltime terug naar school. Met een BBL-traject kunnen zij werken en leren combineren. Op deze manier behouden zij het grootste deel van hun inkomsten, terwijl ze ook hun diploma behalen. Maar niet alleen zij vinden een BBL-opleiding aantrekkelijk. Ook veel studenten die net van school komen vinden deze vorm van onderwijs prettig.”

Dat wat je leert, direct toepassen
Welke opleidingsvorm het beste is kan natuurlijk per student verschillen. Nick van Dalen koos voor een BBL-opleiding en was erg over de manier van leren te spreken. “Het leuke is dat ik de theorie die ik op school aangereikt krijg, direct in de praktijk kan toepassen. Bij de meeste vakken wordt een theorie-examen gevolgd door een praktijkopdracht. Deze opdracht voer je uit binnen je eigen organisatie en daar maak je een verslag van. Deze combinatie maakt de opleiding wat mij betreft ook zo goed”, zo vertelde Nick in een eerder interview.

Kom kennismaken!
Wil jij leren en werken combineren? Bekijk dan of een van de BBL-opleidingen bij jou past. Liever fulltime naar school in combinatie met een stageperiode? Dan is een van onze BOL-trajecten vast iets voor jou. Er worden regelmatig informatieavonden georganiseerd, zodat je kennis kunt komen maken met ons opleidingsprogramma. Kom gezellig eens langs om te proeven of het iets voor je is.

Bekijk hier onze BBL-opleidingen

En neem ook eens een kijkje op de site van voor Summa & Bedrijf voor diverse vakgerichte opleidingen.

Bekijk hier onze BOL-opleidingen

Nog vragen? Neem dan gerust contact op met Martin Haas: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.