Logistieke samenwerking intensiveren en innovatie realiseren

Het Supply Chain Platform Zuidoost-Brabant werkt nauw samen met andere logistieke platformen uit de regio. Samen met Midpoint (Midden-Brabant), Vijfsterren Logistiek (Noordoost-Brabant) en Logistiek Platform Roosendaal (West-Brabant) verzonden zij onlangs een brief aan de informateur van de provincie.


Logistiek is de core business van Brabant

“Logistiek is de core business van Brabant. Een gezonde, innovatieve logistieke sector is een basisvoorwaarde voor efficiënte supply chains in topsectoren zoals de high tech, maintenance en agrofood”, vertelt Hans-Bart Olijhoek van het Supply Chain Platform Zuidoost-Brabant. “Daarmee staat logistiek in het hart van de Brabantse economie.”


Logistieke koppositie behouden


De voorzitters van de logistieke platforms stellen in hun brief aan de informateur dat het van groot belang is de logistieke koppositie te behouden. “Technische, economische en maatschappelijke transities stellen onze logistieke bedrijven voor urgente opgaven. Digitalisering, big data, arbeidsmarktontwikkelingen en internationalisering zijn belangrijke thema’s. Van recenter datum is de impact van logistiek en transport op de samenleving. Actueel is het maatschappelijke gesprek rond grootschalig grondgebruik, arbeidsmigratie en intensivering van transportstromen”, schrijven de voorzitters in hun brief.

 

Snel, effectief en innovatief

Samenwerking tussen de provincie Noord-Brabant, kennisinstellingen en organisaties uit de regionale logistieke sector dienen als basis voor het nemen van de juiste stappen. “We bevinden ons momenteel in een essentiële periode om de transities in de sector aan te pakken en vorm te geven”, aldus de voorzitters. Het is de intentie van de platformen dit – samen met de provincie, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven– snel, effectief en innovatief te organiseren.


Transities dwingen tot innovatie

De logistieke sector verzorgt essentiële supply chains in de topsectoren van de Brabantse economie. Veranderingen in deze supply chains, gedreven door de noodzaak tot verduurzaming, digitalisering, automatiseringen en een krimpende arbeidsmarkt, zullen de sector fundamenteel veranderen. Deze transities dwingen ons tot innovatie, maar innovatie komt niet vanzelf.


Dialoog binnen logistieke agenda intensiveren

De vraag die de voorzitters van de platformen de informateur dan ook stellen luidt: “Concreet vragen wij u om met ons te voorzien in een aanpak die het grote innovatieve vermogen van Brabant benut. Dit is nodig om onze logistieke koppositie te behouden en op een verantwoorde wijze te verstevigen. Wij geloven in ‘tripple helix’ – de kracht van samenwerking tussen onderwijs, overheid en het bedrijfsleven – en willen met u over deze thema’s de dialoog binnen de logistieke agenda intensiveren.”


Sluit u aan bij het Supply Chain Platform

Het mag duidelijk zijn dat het Supply Chain Platform niet zonder inbreng en steun uit het bedrijfsleven kan. Heeft u interesse samen met ons de regionale logistiek te innoveren? Sluit u bij ons aan. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als u vragen heeft of graag meer informatie ontvangt.