Evenement ‘Innovatie en data in de MKB supply chain’ druk bezocht!

Trots kijken we terug op de tweede Dag van de Logistiek met als thema ‘Innovatie en data in de MKB supply chain’. Het regionale bedrijfsleven was goed vertegenwoordigd en daar zijn we als Supply Chain Platform Zuidoost-Brabant erg blij mee. “Met deze bijeenkomsten willen we zorgen voor meer verbinding en samenwerking in de regionale transport en logistiek”, vertelt Henriette de Haas, Directeur Transport & Logistiek van het Summa College. “We hebben elkaar immers hard nodig om de sector – nu én in de toekomst – op de kaart te zetten als interessante werkomgeving.”

Dat deze behoefte gedeeld wordt blijkt uit het gezelschap dat bij het evenement aanwezig was. Niet alleen het regionale bedrijfsleven was flink vertegenwoordigd, ook leden van de Logistic Community Brabant, belanghebbenden van overheidsinstanties, studenten en docenten van het Summa College alsook van andere regionale opleiders, bezochten het evenement op 23 mei. Het gekozen thema was voor velen doorslaggevend om de middag vrij te maken. “Veel MKB’ers weten dat ze aan de slag moeten met bigdata, maar hebben geen idee waar te beginnen. Praktijkvoorbeelden die op een dag als deze gedeeld worden helpen bij het zetten van de eerste stappen”, vertelt Paul van Leeuwen, Procesmanager bij Metropoolregio Eindhoven.

Hans-Bart Olijhoek, Voorzitter van het Supply Chain Platform Zuidoost-Brabant, opende de middag met een belangrijke boodschap: “Op het gebied van innovatie lopen we als sector achter. Het is van belang met elkaar in gesprek te gaan en op deze manier van elkaar te leren. Daarnaast moeten we van praatgroepen naar werktafels. Samen de handen uit de mouwen steken!” Het Supply Chain Platform faciliteert logistieke samenwerking in de regio en zal, ten behoeve van deze doelstelling, aankomende tijd meer van zich laten horen.


Data ten behoeve van operational excellence

Na de centrale opening splitsen de bezoekers zich op om in kleinere groepen deel te nemen aan diverse presentaties. Jelmer Melisen, Business Development Manager bij Viggo, inspireert met zijn presentatie over de toepassing van data in de luchtvaart. De wijze waarop Viggo momenteel data gebruikt om processen te reguleren en te optimaliseren is voor veel logistieke dienstverleners nog ver weg. Toch heeft ook Viggo op dit gebied ooit een eerste stap moeten zetten. Melisen rijkt in zijn presentatie dan ook praktische handvatten aan waarmee in het MKB direct kan worden gestart: “Begin met het verzamelen van een kleine hoeveelheid data. Probeer deze vervolgens te interpreteren. Wat ging er goed en wat minder? Welke zaken kunnen we – met behulp van inzichten uit data – in de toekomst verbeteren? Zo begin je met het inzetten van data ten behoeve van operational excellence.”


Samenwerking van essentieel belang voor innovatie

De groepen draaien door en Casper Lievaart, Automotive Director bij Jan de Rijk, neemt het woord. Hij vertelt over de trends in de automotive sector. Zelfrijdende auto’s, het delen van voertuigen en de opkomst van alternatieve brandstoffen, het zijn slechts enkele voorbeelden van ontwikkelingen die ervoor zorgen dat de automotive industrie razendsnel verandert. Hij benadrukt het belang om continu te blijven bekijken hoe de markt zich ontwikkelt. “Waar gaan we naartoe en wat moeten we doen om aan de behoeftes van onze klanten te kunnen blijven voldoen? Samenwerking is voor bedrijven cruciaal om bij te blijven en te innoveren. Het gaat niet om wat wij willen, maar om wat de klant vraagt.”

item 3 1Studenten presenteren resultaten (afstudeer)stages


Na de eerste twee presentaties is het tijd voor een korte pauze. Voor studenten de gelegenheid resultaten van hun (afstudeer)stages met het publiek te delen. Met veel enthousiasme vertellen de studenten over hun ervaringen in het bedrijfsleven en bezoekers laten maar al te graag hun visitekaartje achter om deze toetreders tot de arbeidsmarkt aan hun organisatie te verbinden.

 


Lean & Green Off-Road

De laatste presentatie van de middag wordt verzorgd door Frans van den Boomen, Themamanager Multi-modaal bij Logistics Community Brabant (LCB). LCB ondersteunt initiatieven van internationale transportbedrijven om gezamenlijk tot een corridor te komen. Hij daagt hen uit om van de weg te gaan, bijvoorbeeld door het opzetten van een gezamelijke treinverbinding. “Het opzetten van een dergelijke alternatieve corridor kan vrijwel geen enkele organisatie alleen, maar samen is er zoveel mogelijk!” LCB is een samenwerkingsverband tussen De TU/e, Tilburg University, Breda University of Applied Science, Gemeente Breda, Provincie Noord-Brabant en het Ministerie van Defensie.

item 3 2“Vanuit het initiatief Lean & Geen Off-Road zetten wij ons in om 80% van de vrachtwagens van de weg te halen en op andere manieren de beschikbaarheid van producten te garanderen. Een mooi resultaat hiervan is de gezamelijke corridor tussen Tilburg en Rzepin/Poznan (Polen). Diverse partijen sloegen hiervoor de handen ineen en dat werpt in een razand tempo zijn vruchten af. In september 2017 reed er één trein per dag, in juni 2018 was er voldoende volume voor drie treinen en dit jaar verwachten we zes treinen te hebben rijden.”

 
Op naar de derde Dag van de Logistiek

Na afloop van de presentaties werd er onder het genot van een hapje en drankje nagepraat over de middag. “Kennisdeling en samenwerking is in de transport en logistiek een aandachtspunt”, vertelt Anja Willems, Programmaleider Aansluiting Onderwijs en Arbeidsmarkt bij de Gemeente Eindhoven. “Tijdens dit soort evenementen komen partijen samen en wordt het belang van samenwerking benadrukt. Ik hoop dan ook dat het Platform deze evenementen blijft organiseren en dat het een vaste plaats krijg binnen hun activiteiten.”

Dankzij een bijdrage van de Provincie Noord-Brabant is dit evenement mede tot stand gekomen.